Average Methods Example 5

Average Methods Example 5

The result obtained by adding several quantities together and then dividing this total by the number of quantities is called Average. This is the basic theory of average which applied in question to obtain answers here is Average Methods of example 5 and shortcut tricks in different form of examples.

This type of problem are given in Quantitative Aptitude which is a very essential paper in banking exam. Under below given some more example for your better practice.

Example 1:

The average run of a cricket player of 8 innings was 34. How many runs must he make in his next innings so as to increase his average of runs by 6 ?
Answer :
Step 1: Average run of a player in next innings is 9 = ( 34 + 6 ) = 40 runs.
Step 2: Required run for 9 innings is ( 40 x 9 ) = 360 runs and 8 innings is ( 34 x 8 ) = 272 runs.
So, Required number of run is = (360 – 272 ) = 88 runs.

Example 2:

The average of five consecutive odd numbers A, B, C, D, and E is 45.what is the product of A and D ?
Answer :
A B C D E
41 43 45 47 49
So the Product of A and D is = ( 41 x 47 ) = 1927.

Example 3:

In a shop out of 9 persons , 8 persons spent Rs. 30 each for their shopping. The ninth one person spent Rs. 20 more than the average expenditure of all the nine. The total money spent by all of them.
Answer:
Let the average money spent be Rs. x, Then
9x = 8 x 30 + (x + 20 )
9x = x + 260
8x = 260
x = 32.50.
Total money spent by = 9x = 9 x 32.50 = 292.50.

Example 4:

The average age of 15 boys is 18 years in the Maths class and that of 13 girls is ages 15 years.What is the average age of total maths class ?
Answer :
In a maths class 15 boys ages 18 years = ( 15 x 18 ) = 270
In a maths class 13 girls ages 15 years = ( 13 x 15 ) = 195
So average age of total maths class is = 270 + 195 / 28 = 465 / 28 = 16.607.

Example 5:

Four years ago, the average age of Rajesh and Suresh was 16 years. With Dipika joining them, the average age becomes 24 years. How old Dipika now ?
Answer :
Present age of ( Ramesh + Suresh ) = ( 16 x 2 + 4 x 2 ) = 40 years.
Present age of ( Ramesh + Suresh + Dipika ) = ( 24 x 3 ) = 72.
Dipika present age is ( 72 – 40 ) = 32.

Example 6:

The average of five numbers is 63.8, The average of the first and second number is 39, The average of the fourth and the fifth number is 86, What is the third number ?
Answer :
Sum of five number = 319.
Sum of first and second number = 78
Sum of fourth and fifth number = 172
Third number is = 319 – 250 = 69.

Example 7:

Find the average of this set of numbers given below ?
437, 298, 781, 842, 642, 325, 245
Answer : 437 + 298 + 781 + 842 + 642 + 325 + 245 = 3570 / 7 = 510.
average of this set of numbers is 510.

Example 8:

The average of 5 consecutive even numbers A, B, C, D, and E is 56.what is the product of A and C ?
Answer :
A B C D E
52 54 56 58 60

So the Product of A and C is = ( 52 x 56 ) = 2912.

Example 9:

Find the average of the following set of scores ———
Answer :
225 346 444 558 659 789 873 985
= 4879 / 8 = 609.875 .

Leave a Reply