Addition Shortcut Tricks

Addition of Similar Digit Numbers Shortcut tricks

Addition of Similar Digit

5+55+555 = ?
The result of the addition is 5+55+555 = 615.

Shortcut Tricks
Step 1 : Take 5 Common and Replace all 5 with 1. 5(1+11+111).
Step 2 : Count number of digits in each number, i.e, 1=1(digit), 11=2(digit), 111=3(digit) and write down all digits together that is 123.
Step 3 : Multiply 5×123 = 615.
The final result is 615.

Addition of Similar Digit

3+33+333+3333 = ?
The result of the addition is 3+33+333+3333 = 3702.

Shortcut Tricks
Step 1 : Take 3 Common and Replace all 3 with 1. 3(1+11+111).
Step 2 : Count number of digits in each number, i.e, 1=1(digit), 11=2(digit), 111=3(digit),
1111=4(digit), and write down all digits together that is 1234.
Step 3 : Multiply 3×1234 = 3702.
The final result is 3702.

Addition of Similar Digit

7+77+777+7777+77777 = ?
The result of the addition is 7+77+777+7777+77777 = 86415.

Shortcut Tricks
Step 1 : Take 7 Common and Replace all 7 with 1. 7(1+11+111+1111+11111).
Step 2 : Count number of digits in each number, i.e, 1=1(digit), 11=2(digit),111=3(digit),1111=4(digit),11111=5(digit),and write down all digits together that is 12345.
Step 3 : Multiply 7×12345 = 86415.
The final result is 86415.

Addition of Similar Digit

9+99+999+9999+99999+999999 = ?
The result of the addition is 9+99+999+9999+99999+999999 = 1111104.

Shortcut Tricks
Step 1 : Take 9 Common and Replace all 9 with 1. 9(1+11+111+1111+11111+111111).
Step 2 : Count number of digits in each number, i.e, 1=1(digit), 11=2(digit), 111=3(digit),1111=4(digit),11111=5(digit),111111=6(digit) and write down all digits together that is 123456.
Step 3 : Multiply 9×123456 = 1111104.
The final result is 1111104.

 

Addition of Similar Digit with Decimal Numbers Shortcut tricks

Addition of Decimal Numbers

0.5+0.55+0.555 = ?
The result of the addition is 0.5+0.55+0.555 = 1.605.

Shortcut Tricks

Step 1: Take 5 Common and Replace all 5 with 0.1, 5(0.1 + 0.11 + 0.111).
Step 2: Replace (0.1+0.11+0.111) into 0.321 and Multiply 5(0.321) = 1.605
The final result is 1.605.

Addition of Decimal Numbers

0.6+0.66+0.666 = ?
The result of the addition is 0.6+0.66+0.666 = 1.926.

Shortcut Tricks

Step 1:Take 6 Common and Replace all 6 with 0.1, 6(0.1 + 0.11 + 0.111).
Step 2:Replace (0.1+0.11+0.111) into 0.321 and Multiply 6(0.321) = 1.926.
The final result is 1.926.

Addition of Decimal Numbers

0.7+0.77+0.777+0.7777 = ?
The result of the addition is 0.7+0.77+0.777+0.7777 = 3.0247.

Shortcut Tricks

Step 1:Take 7 Common and Replace all 7 with 0.1, 7(0.1 + 0.11 + 0.111 + 0.1111).
Step 2:Replace (0.1+0.11+0.111+0.1111) into 0.4321 and Multiply 7(0.4321) = 3.0247.
The final result is 3.0247.

Addition of Decimal Numbers

0.9+0.99+0.999+0.9999+0.99999 = ?
The result of the addition is 0.9+0.99+0.999+0.9999+0.99999 = 4.88889.

Shortcut Tricks

Step 1:Take 9 Common and Replace all 9 with 0.1, 9(0.1 + 0.11 + 0.111 + 0.1111+0.11111).
Step 2:Replace (0.1+0.11+0.111+0.1111+0.11111) into 0.54321 and Multiply 9(0.54321) = 4.88889.
The final result is 4.88889.

 

Addition of common difference in a series of numbers shortcut tricks

Example 1:

49, 55, 61, 67  and 73

here we apply the shortcut tricks which help us to get the result quick
Answer :
Step 1: Add the smallest number to biggest number that is 49 + 73 = 122
Step 2: then multiply the sum 122 x 5 = 610
Step 3: At last divide the number by 2, 610 / 2 = 305

Thus 49 + 55 + 61 + 67 + 73 = 305.

Example 2:

36, 44, 52, 60 and 68
here we apply the shortcut tricks which help us to get the result quick

Answer :
Step 1: Add the smallest number to biggest number that is 36 + 68 = 104
Step 2: then multiply the sum 104 x 5 = 520
Step 3: At last divide the number by 2, 520 / 2 = 260

Example 3:

77, 82, 87, 92 and 97
here we apply the shortcut tricks which help us to get the result quick

Answer :
Step 1: Add the smallest number to biggest number that is 77 + 97 = 174
Step 2: then multiply the sum 174 x 5 = 870
Step 3: At last divide the number by 2, 870 / 2 = 435.

Example  4 :

77, 66, 55, 44 and 33
here we apply the shortcut tricks which help us to get the result quick

Answer :
Step 1: Add the smallest number to biggest number that is 77 + 33 = 110
Step 2: then multiply the sum 110 x 5 = 550
Step 3: At last divide the number by 2, 550 / 2 = 275.

 

Addition consecutive numbers shortcut tricks

Example 1: Find the addition of consecutive  number from 23 to 29?

Ans:
Step 1: At first we add the smallest number to biggest number in the given group. Result is 23 + 29 =52.
Step 2: Then multiplication the result with amount of numbers in the given group of numbers 52 x 7 = 364.
Step 3: At we last divide the resultant product by 2, 364 / 2 = 182.

So the addition of  all numbers in group from 23 to 29 is 182.

Example 2: Find the addition of consecutive  number from 79 to 89?

Ans:
Step 1: At first we add the smallest number to biggest number in the given group. Result is 79 + 89 =168.
Step 2: Then multiplication the result with amount of numbers in the given group of numbers 168 x 11 = 1848.
Step 3: At we last divide the resultant product by 2, 1848 / 2 = 924.

So the addition of  all numbers in group from 79 to 89 is 924.

Example 3: Find the addition of consecutive  number from 56 to 69?

Ans:
Step 1: At first we add the smallest number to biggest number in the given group. Result is 56 + 69 =125.
Step 2: Then multiplication the result with amount of numbers in the given group of numbers 125 x 14 = 1750.
Step 3: At we last divide the resultant product by 2, 1750 / 2 = 875.

So the addition of  all numbers in group from 56 to 69 is 875.

Example 4: Find the addition of consecutive  number from 33 to 44?

Ans:
Step 1: At first we add the smallest number to biggest number in the given group. Result is 33 + 44 =77.
Step 2: Then multiplication the result with amount of numbers in the given group of numbers 77 x 12 = 924.
Step 3: At we last divide the resultant product by 2, 924 / 2 = 462.

So the addition of  all numbers in group from 33 to 44 is 462.

Example 5: Find the addition of consecutive  number from 82 to 99?

Ans:
Step 1: At first we add the smallest number to biggest number in the given group. Result is 82 + 99 =181.
Step 2: Then multiplication the result with amount of numbers in the given group of numbers 181x 18 = 3258.
Step 3: At we last divide the resultant product by 2, 364 / 2 = 1629.

So the addition of  all numbers in group from 82 to 99 is 1629.

 

Addition combination of decimal and whole number Tricks

Example 1:

3.+ 3.33 + 3.333 + 3.3333=?
The result of the addition is 3.+ 3.33 + 3.333 + 3.3333 13.2963.

Shortcut Tricks

Step 1: At First we can calculate the Decimal number 3 ( 0.4321 ) = 1.2963
Step 2: In Step 2 we can calculate the Whole numbers that is maximum number 3 digits is
= 3+3+3+3 So, 3 x 4 = 12
Step 3: Now we can add both result of step 1 and Step 2 = ( 1.2963 + 12 ) = 13.2963.

Example 2:

5.5 + 5.55 + 5.555 + 5.5555 + 5.55555
The result of the addition is 5.5 + 5.55 + 5.555 + 5.5555 + 5.55555 = 27.71605.

Shortcut Tricks

Step 1: At First we can calculate the Decimal number 5 ( 0.54321 ) = 2.71605
Step 2: In Step 2 we can calculate the Whole numbers that is maximum number 5 digits is
= 5+5+5+5+5 So, 5 x 5 = 25
Step 3: Now we can add both result of step 1 and Step 2 = ( 25 + 2.71605 ) = 27.71605.

Example 3:

7.7+7.77+7.777+7.7777+7.77777+7.777777
The result of the addition is 7.7+7.77+7.777+7.7777+7.77777+7.777777 =46.580247.

Shortcut Tricks

Step 1: At First we can calculate the Decimal number 7 (4.580247 ) = 4.580247
Step 2: In Step 2 we can calculate the Whole numbers that is maximum number 7 digits is
= 7+7+7+7+7+7 So, 7 x 6 = 42
Step 3: Now we can add both result of step 1 and Step 2 = ( 42 + 4.580247 ) =46.580247.

 

Leave a Reply